GM ger Europabesked på torsdag - tyska Bochum kan ligga risigt till

12 000 jobb skall bort i Europa. Det beskedet väntas General Motors ge på torsdag -men beslutet om Saab dröjer till nästa år. Och GM:s första offer blir kanske inte Trollhättan eller Rüsselsheim - utan tyska Bochum.

Det är bråttom för GM nu och enligt uppgifter i tysk, brittisk och amerikansk press skall företagsledningen redan på torsdag prersentera sin krisplan för Europa. Det tolkas av en del som om Saabs och Trollhättans öde avgörs nu men officiellt gäller tidplanen fortfarande: Saab/Trollhättan och Opel/Rüsselsheim skall lämna sin offerter för tillverkning av mellanklassbilarna senast 1 november och beslutet fattas i början av nästa år.

Enligt både Financial Times och Detroit News skall GM skära bort 12 000 jobb -var femte jobb- i Europa varav mellan 6 000 och 7 000 inom Opel. Enligt en av den tyska dagstidningen Frankfurter Allgemeine Zeitungs källor kommer fabriken i Bochum, som tillverkar Opel Astra, att läggas ner. Där finns 7 600 anställda och därmed skulle Tysklands kvot av nedskärningarna vara fylld -och Rüsselsheim leva vidare på Trollhättans bekostnad. Men enligt Financial Times avgörs den frågan nästa år.

GM blöder i Europa och tålamodet hos koncernledningen i Detroit är definitivt slut. På fyra år har GM förlorat 22 miljarder kronor i Europa och på torsdag kommer en kvartalsrapport som lär peka fram mot en förlust på ytterligare 3,4 miljarder kronor i år.

//Bosse Adriansson 0522- 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".