Ansvarsfrågan i Uddevallahem kan skjutas upp.

Ska styrelsen och avgående VD i den förskingringsdrabbade kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem beviljas ansvarsfrihet eller ej? Den segslitna frågan ska egentligen avgöras av kommunfullmäktige i Uddevalla i kväll, onsdag. Men det lutar åt att avgörandet skjuts upp ytterligare en tid.

Uddevallahems tre revisorer under ordförandeskap av socialdemokraten Eva Carlsund har fortfarande inte lämnat besked i ansvarsfrågan för bostadsstiftelsens socialdemokratiskt ledda styrelse och avgående VD Sture Engqvist.
Trots att det stadgas i både aktiebolagslag, stiftelselag och Uddevallahems egna stadgar. Revisorerna skall antingen bevilja ansvarsfrihet eller inte göra det. Något däremellan finns inte.
Revisionsberättelsen för 2003, då 30-miljonersförskringringen upptäcktes, var klar redan i april i år. Då hade förskingraren ännu inte ställts inför rätta och Uddevallahems VD ännu inte tvingats avgå. Med hänvisning till då pågående utredningar ansåg sig revisorerna inte kunna ta ställning i frågan om ansvarsfrihet.
Inför ärendets behandling i kommunstyrelsen för två veckor sedan stod revisorerna fast vid sitt beslut:
- Vi betraktar vår granskning som avslutad. Då beslutade kommunstyrelsen att begära ett ställningstagande från revisorerna. Det har fortfarande inte kommit. Nu skyller revisorernas ordförande Eva Carlsund på att fackrevisorn bland de tre varit sjukskriven en tid: Men meddelar, citat:
”Vi avser emellertid att snarast återkomma i frågan”.
På vilket sätt vill Carlsund på fråga från Sveriges Radio Väst inte svara på. Så på kommunfullmäktige i Uddevalla i kväll återstår att lyfta ärendet från dagordningen, säger kommunfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Alf Gillberg till Sveriges Radio Väst. Eller fatta beslut i frågan ändå. Utan revisorernas syn på saken.
Jan Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".