Produktionslinan på Saab i Trollhättan

GM:s krisplan kommer idag

Saab Automobil i Trollhättan kommer att märka den krisplan som GM Europa lägger fram nu på torsdagsförmiddagen. Nya nedskärningar är att vänta men det är oklart hur många som kommer att beröras:

3, 4 miljader kronor, så stor beräknas förlusten för GM Europa bli under det här året och det ungefär så mycket som GM beräknas skära ner sina kostnader med per år i Europa och hur det kommer att gå till presenteras i ett sparpaket som kommer idag .
För att komma upp i så stora besparingar, måste GM göra sig av med anställda. Enligt tidningsuppgifter som kommer de flesta arbetsplatserna att försvinna i GM:s anläggningar i Tyskland, men Saab Automobils presschef Christer Nilsson säger till  Sveriges Radio Väst att sparplanen kommer att få konsekvenser också i Trollhättan utan att närmre precisera sig.
Under morgonen kommer facken att få information om vad som är på gång och hur Saab Automobil kommer att få känna av svångremmen.
Under eftermiddagen presenteras GM Europas kvartalsrapport som inte verkar bli någon munter läsning. Kanske kan marknaden och aktieägarna bevekas genom ett kraftfullt åtgärdsprogram som kapar kostnaderna för GM Europa rejält. Vilket alltså betyder bort med en hel del jobb och även om Saab Automobil i Trollhättan nyss gått igenom ett stålbad och 1400 jobb försvunnit de senaste åren kan GM förväntas låta Trollhättefabriken ta en del av ansvaret att få GM Europa på fötter igen.
Jörgen Winkler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".