Efter varsel på Saab väntar nya varsel bland underleverantörerna

Nedskärningarna inom GM Europa och det aviserade varslet på Saab Automobil i Trollhättan kan komma att följas av varsel också hos underleverantörer.

Prispressen är redan stor och när Saab nu ska minska produktionen är maginalerna redan små.
Det är många underleverantörer till Saab och ännu fler småföretag som gör detaljer till underleverantörerna. De har länge haft det tufft och har tvingats vara toppeffektiva för att kunna vara med i konkurrensen och kommer att påverkas direkt när Saab skär ner. Flera jobbar också med direktleveranser rätt in i produktionen på Saab och kommer att få mindre att göra när Saab sänker takten på linan för att inte skapa för stort överskott.
Lear Corporation i Trollhättan med knappt 400 anställda som tillverkar bilsäten till Saab är ett av dessa företag och som så sent som i våras varslade 24 anställda när Saab då minskade produktionen med 70 bilar om dagen. Vid Lear Corporations anläggning i Färgelanda varslades 99 så sent som i augusti 99 personer då som en följd av flytt av en del av produktionen till låglönelandet Estland.
Situationen för GM och för Saab sätter naturligtvis ytterligare press på Lear och på andra underleverantörer till Saab. Den närmaste tiden ägnas nog mycket arbete åt att analysera situationen och begära besked av Saab hur produktionen kommer att se ut när nedskärningarna är klara. Efter det kan vi förvänta oss besked om nya varsel utspridda över denna bilindustriberoende region.
Jörgen Winkler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".