Lätt att få jobb efter HTU

Studenter vid Högskolan i Trollhättan/Uddevalla tillhör de som allra snabbast fått jobb efter examen. Det visar en ny rapport från högskoleverket. 87 procent av studenterna fick anställning efter studierna.
-Det är sammarbetet mellan högskolan och arbetsgivarna som gör att studenterna lättare får jobb förklarar HTU:s rektor Lars Ekedahl.

Arbetsmarknaden ser allt ljusare ut för högskoleutbildade. I en ny rapport från högskoleverket hade i genomsnitt åtta av tio studenter som tog examen läsåret 2000/2001 fått jobb ett och ett halvt år efter utbildningen.
För sju år sedan fick bara 65 procent av de nyutexaminerade jobb. De som allra snabbast fick jobb är vårdutbildade, civilingenjörer och lärare.
Efter specialutbildningar inom vård på bland annat Sofiahemmet, där nio av tio studenter fick jobb efter examen, är det studenterna på högskolan i Trollhättan/Uddevalla och Lärarhögskolan som haft bäst framgång hos arbetsgivarna, där 87 procent av studenterna fick jobb.
Sämst gick det för studenterna på Konstfack där bara fyra av tio hade fått jobb, och på Musikhögskolan där hälften av studenterna hade fått anställningskontrakt.
För dem som studerat vid Högskolan i Kalmar har det också gått jämförelsevis trögt för på arbetsmarknaden. Trots skillnaderna mellan de olika högskolorna så betonar utredaren Stig Forneng på högskoleverket att avgörande faktorer är konjunkturen och hur den lokala arbetsmarknaden ser ut på orten.
Att Luleå Tekniska Universitet placerat sig långt ner på listan förklarar han med att staden inte är tillräckligt stor för sitt universitet, medan förhållandet i Trollhättan/Uddevalla är det precis motsatta. Sedan är det förstås som alltid lättare att få jobb i storstäderna.
Har man en utbildning i Stockholm t.ex. så har man en stark arbetsmarknad och man kanske kommer ut på arbetsmarknaden fortare, än om man har sin utbildning på ett lärosäte på en mindre ort och först söker jobb på orten och sen kanske blir tvingad att flytta för att få ett jobb. 18 sek. Men Stig Forneng hävdar bestämt att rapporten inte handlar om att ranka utbildningar och lärosäten.
Nej, definintivt inte. Jag vill absolut inte se det som en ranking. Men samtidigt har vi ju tagit fram de här uppgifterna per lärosäte och det är ju med tanke på kanske framför allt till utbildningsplanerare, de som jobbar på lärosätena, kan ha en viss glädje av att se de här uppgifterma Framför allt att titta på de här och jämföra sig med andra som gör samma sak och fundera över de skillnader som finns, så att säga, och se om man kan gå vidare med det på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".