Statsministern möter GM om Saab

Statsminister Göran Persson ska den 29 oktober möta ledningen för General Motors. Han vill då ha GM:s bedömning av läget och han kommer att ge sin och regeringens syn på Saabs framtid i Trollhättan.

Dragkampen mellan Sverige och Tyskland om GM:s biltillverkning förs på högsta nivå. Statsminister Göran Persson ska göra reklam för Trollhättan vid en träff med GM:s Europaledning. Han bekräftade i samband med en pressträff på Älvsjömässan att mötet är inbokat den 29 oktober i en stad i Schweiz. Vilken vill han inte avslöja.
GM:s Europakontor finns emellertid i Zürich. Regeringen vill inte ha för mycket uppmärksamhet kring mötet. En orsak kan vara att dragkampen mellan Opel i Rüsselsheim och Saab i Trollhättan inte får ses som en kamp mellan Tyskland och Sverige.
-Vi kan inte gå in i någon slags auktion mot den tyska staten, det vore fullständigt vansinnigt, säger Persson.
-Däremot kan vi föra en dialog med GM:s ledning som är vettig. Dessutom är det ju så att det inte tillåts längre att stater går in och manipulerar konkurrensvillkor. Det sätter EU stopp för och det tycker jag är bra.
Persson uppger att han vill höra GM:s bedömning av läget och ge sin bedömning.
-Det blir inga sensationer. Jag tycker vi har goda förutsättningar för bilproduktion i Sverige och en konkurrenskraftig enhet som bör ha sin chans att utvecklas, säger han.
-Samtidigt är vi beredda att gå in i ett partneskap inom det ramverk som EU medger för att ytterligare stötta produktionen.
Regeringen håller för närvarande på att ta fram ett stödpaket för Trollhättan och dess region, som bland annat handlar om att stärka kommunikationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".