Tyska Metallare: - Saab i Trollhättan modernare än vad vi hade trott

Metallklubben på Saab i Trollhättan har besök idag från Metallfacket i Rüsselsheim. På ort och ställe på Saab kunde dom 5 konstatera, att media i Tyskland har fel om Saab-fabriken. Den har framställts som äldre och omodernare än den två år gamla bilfabriken i Rüsselsheim.

Men tyska metallare fick idag erfara raka motsatsen. Utanpå lite äldre, men tekniskt sett fullt i klass med Opelfabriken i Rüsselsheim, menar Peter Giesser, som arbetat hos Opel i Rüsselsheim i 28 år. Och GM:s påstående, att lönekostnaderna är betydligt lägre i Sverige ger han inte mycket för heller.

Högre bruttolön i Sverige, men svårt att jämföra, eftersom arbetstider och skatter och avgifter är olika. I Rüsselsheim ligger arbetstiden på 30 timmar per vecka bara, beroende på att det går trögt med bilförsäljningen.

Och där har facket och GM gemensamt intresse av att göra bra bilar som säljer bra på världsmarknaden. Kanske också att ta in nya modeller som säljer bättre, menar Metallfackets ordförande på fabriken i Rüsselsheim, Udo Löwenbrück. GM borde inte spela ut fabrikerna mot varandra utan sätta sig ned med ett enat fack och resonera sig fram till hur man kan bli mera konkurrenskraftiga,- utan att offra arbetstillfällen i Europa eller försämra arbetsvillkoren för dom anställda.

//Ylva Tjörnstrand Tel. 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".