Saabpaketet presenteras på måndag

Regeringens så kallade Saabpaket blev klart igår, det kommer att presenteras först på måndag. Men det råder delade meningar bland regeringens stödpartier om hur färdigt paketet är.

Ett paket med satsningar som ökar konkurrenskraften för Saab i Trollhättan blev i princip färdigt på tisdagen. Det rådde dock öppen oenighet mellan regeringens stödpartier om exakt hur färdigt paketet egentligen var.
Miljöpartiet sade på tisdagskvällen att en överenskommelse om ett paket var klar. Men vad paketet innehöll ville man inte kommentera förrän tidigast på måndag, då Saabs offert inkommit till GM-ledningen i Detroit.
-Vi gör så här av omsorg om Saab för att de ska få större möjlighet att ta hem offerten, sade mp:s förhandlare Yvonne Ruwaida till TT. Hon tillade att hon var nöjd med helheten.
Men vänsterpartiets förhandlare ville inte riktigt hålla med.
-Vi är inte klara och har inte kollat av alla punkter i det här, sade Lars Bäckström (v), som ledde vänsterpartiets förhandlingar om Saab-paketet på tisdagskvällen. 
Han ville inte uppge vad det var som återstod att diskutera, men passade på att indirekt kritisera miljöpartiet för att ha gått ut med uppgiften om att uppgörelsen var klar.
-Det är inte bra om jag säger att jag är överens om inte alla andra parter vet vad jag är överens om. Det gäller att man kollar av. Det här gör vi inte för partierna, utan för svensk sysselsättning och näringslivet, sade han. Han tillade att vänsterpartiet hade kunnat skriva på en uppgörelse med regeringen redan i fredags.
-Vi har sedan lång tid varit överens, för v:s del, om huvuddragen i vad som bör göras från politikens sida för att stärka den svenska fordonsindustrin. 
Från regeringens sida försökte man på tisdagskvällen ge båda förhandlingsparter rätt i respektive tolkning av läget.
-De har väl rätt båda två. Vi är inne i ett slutskede och det ska slutjusteras. Så det är inte så mycket kvar som jag bedömer det, sade Sven-Eric Söder, statssekreterare på näringsdepartementet. Han tillade att det ännu är gott om tid att under veckan fatta de beslut som behövs för att uppgörelsen ska bli helt klar.
-Det kommer att bli färdigt det här. Sedan fattas de beslut som krävs under veckan, sade han.
Enligt uppgifter tidigare under förhandlingarna ingår fyra delar i räddningspaketet: tidigarelagda infrastruktursatsningar, utbildning, arbetsmarknadsåtgärder och forskning./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".