Nu klarnar det mer kring det så kallade "Trollhättepaketet"

Innehållet i statens s.k. Trollhättepaket klarnar alltmer. Och på fredag skall statsminister Göran Persson berätta om statens stödåtgärder när han träffar General Motors europaledning.

Dagens Industris nätupplaga uppger i dag att Trollhättepaketet kostar två miljarder kronor. En källa med mycket god insyn säger till Sveriges Radio Väst att de uppgifterna skall tas med en nypa salt, och antyder att det snarare handlar om mer pengar, han talar om ett rejält paket.

Och andra sidan innehåller DI:s uppgifter inga överraskningar. Den tunga biten är att en en ny väg mellan Trollhättan och Göteborg skall vara klar år 2010. Det blir en fyrfilig väg, alltså inte motorvög hela sträckan. Upp till Älvängen är vägen finansierad och det som ingår i paketet är fortsättniingen upp till Trollhättan. Det näst dyraste och mest raelistiska alternativet, kostar 1,6 miljarder kronor.

Det handlar om en tidigareläggning och alltså om pengar som staten fått satsa ändå i ett senare skede. Mer fräscha pengar är de extra 180 miljoner kronor som uppges satsas på fordonsteknisk forskning, där staten, fordonsindustrin, Chalmers och Kungliga Tekniska Högskolan ingår. Näringsminister Leif Pagrotsky sa i Sveriges Radio Väst redan för några veckor sedan att det kunde bli utökade anslag.

I paketet finns också som väntat pengar till utbildning av bilbyggare, något som måste till om Saab blir vinnare i kampen om mellaklassbilarna. Enligt DI:s uppgifter skall Västra Götalandsregionen också få ett extra anslag på 100 miljoner kronor.

//Bosse Adriansson 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".