Bäckströms sitts osäker

Det kan bli enbart kvinnor i ledningen för vänsterpartiets riksdagsgrupp. Gruppledaren Lars Bäckström, pragmatiker och viktig budgetförhandlare, kan tvingas lämna sina poster, erfar TT.

Ledningen för vänsterpartiets riksdagsgrupp, förtroenderådet, utses i början av varje höst. Gruppen har trots flera försök inte lyckats enas om en ny styrelse.
Bakgrunden är att kvinnorna känner sig nedtryckta av männen och, enligt andra, politiska motsättningar.
Lars Bäckström har lett gruppen sedan Gudrun Schymans tid och är en samarbetsman på partiets högerflank. Men det är osäkert om han ska leda gruppen i fortsättningen. Flera kvinnor som tidigare suttit i den vill inte fortsätta och inga nya vill ta deras plats. De känner enligt uppgift till TT att männen i ledningen tar för stor plats. 
-Vår grupp är inte befriad från könsmaktsordningen. Den finns i riksdagen, samhället, överallt. När vi tittar på hur vi ska organisera arbetet är det en del av diskussionen, säger Ingrid Burman, förste vice partiordförande.
Enligt stadgarna måste det vara minst hälften kvinnor i gruppledningen som består av nio personer. En lösning är att det enbart skulle bli kvinnor i förtroenderådet, något flera av dem också har krävt.
-Tanken har kommit upp. Om hela riksdagsgruppen ställer upp på det, kanske det kan vara en lösning, säger Alice Åström.
En annan orsak till problemet med att bilda nytt förtroenderåd är den stora arbetsbördan, bland annat till följd av samarbetet med s och mp. Men det kan också finnas politiska motiv. Lars Bäckström har tidigare petats ur partistyrelsen på grund av sina politiska uppfattningar.
-Problemet är också politiskt, säger en riksdagsledamot.
Enligt uppgift från andra vänsterpartister är hänvisningen till manliga härskarstrukturer en förevändning för att göra sig av med den samarbetsvillige Bäckström och övriga män i förtroenderådet. Men det förnekas samtidigt av flera andra riksdagsledamöter.
Bäckström själv är medveten om att det finns en könsmaktsordning även i riksdagsgruppen. Han och Lars Ohly håller därför på med att ta fram en plan för hur den ska motverkas. Men han förnekar inte att det även kan finnas andra orsaker till valberedningens problem:
-Men det finns de i riksdagsgruppen som är kritiska mot varandra och i varje diskussion blandas olika motiv, säger Bäckström och tillägger att den politiska enigheten trots allt är stor i gruppen. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".