Sverige

Reinfeldt: ”Jobba tills 75 år”

Den allmänna bilden av en pensionsålder på 65 år är ett problem, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I en intervju för Dagens Nyheter skissar han ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder, för att pensionen ska ge den standard vi önskar.

För att orka så länge kanske man måste vara beredd att byta karriär, menar Reinfeldt, och gläntar på dörren för möjligheten att få studiestöd även efter 54 år.
– Man får möjligen titta på det, säger han.

Fredrik Reinfeldt tror att 55-åringar blir betydligt mer attraktiva på arbetsmarknaden om arbetsgivaren har förväntningar på att de tänker jobba 20 år till, i stället för att börja trappa ner om fem - sex år.

Han menar att människor måste vara beredda att försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag.
– Pensionssystemet är inte ett trolleri. Det är en välfärdsambition som bygger på stor omfördelning och i grunden på människors eget arbete. Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning av människor inte är, säger statsministern i intervjun.

Trots att Folkhälsoinstitutet rekommenderar 30 minuter per dag för att undvika sjukdomar och för tidig död svarar 16 procent i undersökningen, som bygger på intervjuer med ett urval ur Novus av webbpanel, att de ägnar mindre än 15 minuter åt vardagsmotion medan 30 procent lägger ner 15-30 minuter per dag.

32 procent säger att de ägnar mellan en halv och en timme per dag, 15 procent mellan en och två timmar, 3 procent mellan två och tre timmar, 2 procent över tre timmar. En procent av de tillfrågade vet inte hur länge de ägnar åt vardagsmotion per dag.

Vad gäller mer inriktad träning säger 32 procent att de aldrig ägnar sig åt det, 21 procent att de gör det när de får lust någon gång ibland, 3 procent varannan vecka, 13 procent en gång i veckan, 24 procent två till tre gånger i veckan, 6 procent mer än fyra gånger i veckan och 1 procent att de inte vet.

Enligt Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågor, Tomas Eneroth, är det provocerande att bara prata om att höja pensionsåldern.
– Ska vi kunna få ett längre arbetsliv krävs förändringar på arbetsmarknaden. I dag slits väldigt många ut i förtid och dessutom har regeringens utförsäkringar lett till omfattande utslagning från arbetsmarknaden. Att enbart tala om höjd åldersgräns blir faktiskt provocerande för alla dem som skulle vilja, men som faktiskt inte kan klara av att arbeta längre.

Tomas Eneroth tycker att det vore bättre att bygga ut vuxenutbildningen, utveckla arbetsmarknadspolitiken och stärka arbetsmiljöarbetet för att öka förutsättningarna för ett längre arbetsliv.
– Ska undersköterskor, socialsekreterare och byggnadsarbetare kunna arbeta längre krävs omställning och kompetensväxling på arbetsmarknaden. Regeringen har i stället minskat de möjligheterna.

Socialdemokraterna står bakom Pensionsgruppens utredning om förändringar i åldersgränserna.
– Men ska man göra förändringar måste det göras i samråd med arbetsmarknadens parter. Det borde statsministern inse, säger Tomas Eneroth till TT.

Fråga

"Syan" | Håller du med?

Sänk pensionen till 60 år så vi kan få njuta utav livet också och inte bara jobba jobba. Finns väl inga garantier att man blir 100 år.

Tipsa oss!

Tel: 0522-670025
nyheter.vast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.