Presentationen av regeringens stödpaket för Saab och Trollhättan skjuts upp en dag

Innehållet i regeringens trollhättepaket kommer att presenteras på tisdag -  det är alltså uppskjutet en dag.

Monica Björklund, pressekretare på näringsdepartementet, bekräftar för Sveriges Radio Väst att innehållet i regeringens stödpaket för Saab och Trollhättan kommer att offentliggöras på tisdag, det innehåll som till allt väsentligt redan har sipprat ut.

Anledningen till att regeringen skjuter på det officiella paketöppnandet är att Saab lämnar sin offert till General Motors på måndag, den offert som tillsammans med motsvarande offert från Opel skall ligga till grund för GM:s beslut om var den framtida produktionen av mellanklassbilarna skall ske. I Trollhättan eller Rüsselsheim.

Regeringen vill att Saab skall lämna sin offert innan regeringen berättar om sitt stödpaket - och regeringen har uppenbarligen levt i tron att Saab skulle vara klar på söndag.

Men Christer Nilsson, presschef på Saab, säger att företaget hela tiden varit inriktat på måndag, som också är GM:s officiella slutdatum för offerterna.

Ja, det är mycket en fråga om etikett och samkörning och överväganden nu.

När statsminister Göran Persson idag träffat GM:s europeiska ledning för att informera om regeringens åtgärder, sker det i stor hemlighet. Regeringen är nämligen rädd för att de tyska myndigheterna i sista stund skall få chans att komma med ett motdrag.

Sedan återstår att se vilken betydelse de statliga och regionala stödinsatserna har. En källa inom Saabs:s underleverantörsnät säger till Sveriges Radio Väst att utbyggnaden av riksväg 45 har marginell eller ingen betydelse alls för GM:s beslut.

Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".