Fortsatta förhandlingar mellan Saab och facken

Förhandlingarna mellan facken och företagsledningen på Saab är fortfarande inte klara. Vissa frågor återstår och nu kan det bli en nattmangling eller rent av fortsatta förhandlingar i helgen.

- Vi hoppas fortfarande att vi ska bli klara idag, säger metallklubbens vice oprdförande Chresten Nielsen till Radio Väst nu på eftermiddagen, men det är en del kvar att göra.

SIF-klubbens ordförande Lars Johansson tror att det nog blir färdigt under helgen. Men det handlar mest om finjusteringar och att granska att avtalet blir rätt översatt till koncernspråket engelska.

Och det som metall har kvar att komma överens med arbetsgivaren om är framför allt ersättningar för arbete på obekväma arbetstider för det skulle bli en hel del sådan arbetstid om Saab skulle börja med treskift vilket är helt nödvändigt om man ska klara produktionen av både Saab 9-3 och Opel Vectra.
Och när det gäller OB-ersättning så finns det reglerat i kollektivavtalet men enligt uppgift vill ledningen att metall ska gå med på lägre ersättningsnivåer.

Där hamnar facket i konflikt med dom löften som utväxlats med den tyska systerorganisationen på Opel, att inte rucka på kollektivavtalen.

En annan stor fråga som lär vara löst är hur stor del av arbetsstyrkan som kan vara rörlig eller tillfällig.

Saab vill ha möjligheten att korttidsanställa eller hyra in personal vid produktionstoppar och där har parterna kommit överens om att inte mer än 10 procent av dom som arbetar i produktionen får kallas in när bilfabriken går för fullt.

Jörgen Winkler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".