Trollhättan

Hundratals besökte Högskolan Västs info-dag

1:36 min

Efter Saabs konkurs fick ju Högskolan Väst tillbaka en del tillfälliga utbildningsuppdrag av regeringen i det så kallade "Trollhättepaketet" i december. På tisdagen var det dags för informationsdag.

De 600 platser högskolan haft för 2010 och 2011 löper vidare till och med 2013. Och idag, tisdag, har Högskolan Väst haft informationsdag om utbildningarna för före detta Saabanställda och andra intresserade.

Ingrid Elison undervisar i ingenjörsvetenskap och är halvtids arbetslös, för hon jobbade på Saab också förut.

Hon är en av dem som är engagerad i att ordna aktiviteter för arbetslösa och vet alltså också av egen erfarenhet hur den situationen är.
– Jag har jobbat med utbildning på Saab i många år, så jag vet ganska väl vad produktionspersonalen kan och vilka behov de har.
– Jag har försökt hitta kurser som vi kan ge här på Högskolan och som skulle kunna vara en bra introduktion man kan gå nu i vår och så kanske man börjar på ett av våra ordinarie program till hösten, säger Ingrid Elison.

Högskolans rektor Kerstin Norén tror att man lyckats skaffa bra information om vad de före detta Saabanställda vill ha.

Hon ger några exempel på det hon tycker är ett relevant utbud för nyligen arbetslösa.
– Vi har den tvååriga utbildningen till elkraftstekniker, som annars skulle ha varit inställd. Vi har personalekonom, som var ett område som ganska många var intresserade av. Och så har vi en mängd kortare kurser som är flexiblare och lättare att erbjuda, säger Kerstin Norén.

Kanske elkraftsteknikerutbildningen är något för Tommy Andersson, som har jobbat som bilbyggare på Saab i 24 år.
– Jag får ju försöka hitta på någonting och det är framförallt inom elsidan som jag vill hitta något.

Det är visserligen en stor omställning, när man jobbat på samma ställe så länge, säger Tommy Andersson, men han ser samtidigt ljust på framtiden.
– Å andra sidan kan det vara positivt och en nystart på livet också, säger Tommy Andersson, en av de hundratals som kom till Högskolan Västs informstionsdag idag.