Offerten till GM förhandlas in i det sista i Trollhättan

Ännu är inte förhandlingarna mellan metallfacket och företagsledningen på Saab helt klara.  Nu handlar det om att se till att man verkligen är överens om det man är överens om.

De flesta frågorna är lösta och finns protokollförda men nu handlar det om att se efter om båda parterna har uppfattat det som är nedtecknat på samma sätt.

Avtalet ska också översättas till koncernspråket engelska och då gäller det också att se till att det inte kan tolkas på ett annat sätt än avsett. Vice ordföranden i metallklubben på Saab Chresten Nielsen säger till Radio Väst att de svåraste frågorna att lösa har handlat om ersättningnivåerna på arbete som utförs på obekväma arbetstider. Det skulle ju bli en hel del OB om fabriken går upp på treskift vilket blir nödvändigt om både Saab 9-3 och Opel Vectra ska tillverkas i Trollhättan.

Den andra stora frågan har varit hur stor andel av arbetsstyrkan som ska vara rörlig eller anställd eller inhyrd bara vid arbetstoppar. /Jörgen Winkler 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".