Långsam utredning om dödsolycka

Det går för trögt med polisutredningen om dödsolyckan vid Svinesundsbron för drygt ett år sedan. Det anser Byggnads ombudsman Per-Olof Blixt, som driver skadeståndsfrågan mot de tyska entreprenörer som den förolyckade armeraren Jan Stanko jobbade för.
-Det har gått mer än ett och ett halvt år efter olyckan och ögonvittnen är inte hörda. Det är skillnad mot när metallarna i Trollhättan köpte löspenisar. Då kunde åklagaren inleda förundersökning på dagen, säger Per-Olof Blixt till tidningen Byggnadsarbetaren.

Åklagaren Barbro Jönsson har nekat Jan Stankos änka att få ta del av utredningsmaterialet och säger att det förs en diskussion om att föra över förundersökningen från polisen i Strömstad till Länskriminalen i Trollhättan. Per-Olof Blixt säger att det är ett hot mot rättssäkerheten att en dödsolycka inte drivs med högre prioritet.
Den ekonomiska ersättningen till de efterlevande är beroende av polisens utredning. Per-Olof Blixt har begärt att huvudentreprenören Bilfinger Berger och underentreprenören IMO gemensamt eller var för sig ersätter familjen Stanko, skriver Byggnadsarbetaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".