Miljöpartister vill gärna ha regeringsmakt

Miljöpartisterna säger ja till Göran Perssons förslag om att ingå i regeringen. Men miljöpartisterna kan nästan lika gärna tänka sig att vara med i en borgerlig regering. Det visar en enkät som Sveriges Radio Väst gjort bland tio av miljöpartiets region- och kommunpolitiker.

Det var i slutet av förra veckans som statsminister Göran Persson öppnade en dörr in i regeringen för miljöpartiet -efter nästa val. På frågan ”Kan du tänka dig att miljöpartiet ingår i en regering tillsammans med socialdemokraterna” svarar alla de tio mp-politiker vi talat med JA. En av dem är regionpolitikern Stefan Kristianson:
-Javisst, liksom jag kan tänka mig att ingå i en regering med vilket parti som helst. Det beror på förusättningsarna.
På frågan: ”Kan du tänka dig att miljöpartiet fortsätter det organiserade samarbetet med den socialdemokratiska regeringen utan att ingå i regeringen” svarar en vet ej, fyra svarar ja -men hälften svarar nej. En av dem är Gunilla Magnusson, kommunpolitiker från Uddevalla:
- Det samarbete vi har idag är inte bra. Ska vi ingå i ett samarbete ska det vara med ministerposter i så fall, säger hon.
Vi har också ställt frågan: ”Kan du tänka dig att miljöpartiet ingår i en borgerlig regering”. En klar majoritet, sju av tio, svarar ja.
-Ja det gäller att samarbeta där det går att samarbeta, huvudsaken är att man får gehör för sina idéer, säger Gunilla Magnusson.
Bosse Adriansson