Trestad

Sexbrottsåtalad präst får fortsätta jobba

Den präst i Trestadsområdet som förlorade sitt uppdrag efter att han åtalats för att ha sexofredat en tonårig flicka i en chattdialog på Facebook, får fortsätta att jobba som präst.

Det var i början av juli förra året som prästens kyrkoherde fick ett samtal från tonåringens mamma.

Hon berättade att prästen kvällen innan hade haft ett chattsamtal via Facebook med dottern och då gjort sexuella antydningar och kommenterat hennes kropp. Tonåringen, som är född 1994, hade känt ett obehag.

En präst som bryter sina prästlöften kan förklaras obehörig att utöva sitt yrke. Domkapitlet tyckte att prästen hade skadat det anseende en präst borde ha, och ville därför ta ifrån honom vigningsrätten.

Överklagandenämnden gör dock en annan bedömning. Det finns nämligen ett annat fall där en präst gjort liknande saker, fast värre, och den prästen fick prövotid. Därmed kan inte den här prästen få ett strängare straff, menar nämnden.

I utredningen har det kommit från att det sammanlagt finns fyra kvinnor som oberoende av varandra känt sig sexuellt ofredade av prästen. Han får nu hjälp för att något likande inte ska hända igen. Han säger att han insett det olämpliga i det han gjort, ber om förlåtelsen och vet att han svikit människor.

Om han under prövotiden på nytt visar sig olämplig för uppdraget, kommer han att förlora sitt uppdrag.

När det gäller åtalet om sexuellt ofredande så kommer tingsrätten att ta upp det den 25 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".