Saabs konkurs

”Saab-konkursen borde kommit tidigare”

Saabs enorma skulder saknar motstycke i svensk industrihistoria och borde försatts i konkurs tidigare. Det säger Mikael Wickelgren, forskare i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

– Det är ju få konkurser i Sverige om ens någon som nått den här dimensionen. Det här är inte vilken konkurs som helst utan en som sticker ut ordentligt, säger Mikael Wickelgren, forskare i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Uppåt 13 miljarder kronor är skulderna i Saabs konkursbo och är långt över de tillgångar som finns i konkursboet.

Mikael Wickelgren menar att Saabs ledning borde agerat långt tidigare eftersom de ansvariga i styrelsen borde varit medvetna om att lagstiftningen kräver att det ska upprättas en så kallad kontrollbalansräkning när man misstänker att det egna kapitalet är förbrukat till en viss nivå.

Med tanke på skulderna borde det ha skett och att det inte blev av kan styrelsen göras ansvarig för.

– Jag kan föreställa mig att man kan tvista om detta rätt länge i det här speciella fallet, säger Mikael Wickelgren, frågan är bara vem som får ut något av det, vem som ska stå för allt arbete och processa? Och sedan om man får ett utslag i en domstol vem ska man lagsöka då, gissa varför det avgick folk ur styrelsen?

Men till exempel en underleverantör som förlorat mycket pengar skulle kunna gå till domstol. Samtidigt innebar ju leverantörernas ja till en ny rekonstruktion att skulderna växte.

– Det är klart att underleverantörernas förhållningssätt gjorde ju att processen kunde drivas till den här extrema punkten. Jag tror att det här bolaget är hyfsat tömt i botten, säger Mikael Wickelgren.