Mellerud

Flera konflikter i Kroppefjällsaffären

1:13 min

Den långdragna striden i Melleruds kommun om försäljningen av Kroppefjäll fortsätter. Även om hotellet är sålt så brottas det kommunala bolaget Milab med försvunna pengar och konflikter med både mäklaren och en tidigare köpare.

Vi går tillbaka till 2009. Då ville Melleruds kommun, genom det kommunala bolaget Milab, göra sig av med det förlusttyngda hotellet i Kroppefjäll.  Företaget Norvita AB gick med på att köpa det för 8 miljoner kronor.

Norvita betalade in en handpenning på 800 000 kronor, men några månader senare när själva köpet skulle gå igenom så drog företaget sig ur eftersom de inte hade lyckats få ihop tillräckligt med pengar.

Bara några veckor efter att den första försäljningen misslyckats hittar Milab en ny köpare. Den här gången får en krögartrio ta över Kroppefjäll till ett lägre pris, bara fem miljoner kronor.

Men, den första köparen, Norvita, fick inte tillbaka sina 800 000 kronor i handpenning trots att affären aldrig blev av. Kommunen anser att de har rätt till pengarna medan Norvita anser att de kunnat bryta avtalet eftersom kommunen inte uppfyllt sin del av avtalet.

Och där står vi än idag, ett och ett halvt år senare. Köparen känner sig lurad och vill ha tillbaka sina pengar, men det går inte kommunen med på. Under tiden ligger de 800 000 kronorna på ett konto hos mäklaren.

Moderaten Thomas Johansson, som är styrelseordförande i det kommunala bolag som ägde och sålde Kroppefjäll, vill inte kommentera utan hänvisar till att diskussionen fortfarande pågår.

Men kommunen och Milab utkämpar ännu en strid, den här gången med mäklaren som vägrar betala in hela den handpenning på en halv miljon kronor som man håller på för det andra köpet.  

Först för några dagar sedan kom drygt 200 000 kronor in på Milabs konto, resten behåller mäklaren och säger är hans lön. Men Milab och kommunen håller inte med.

Detta betyder dubbelt trubbel för kommunen eftersom Milab, felaktigt, bokförde att pengarna kommit in på kontot. Så nu när bokslutet ska göras fattas det pengar i kassan, det bekräftar Leif Svensson, VD för Milab.

Så trots att kommunen till slut lyckades bli av med Kroppefjäll står man kvar med med minus i kassan och två konflikter som kan sluta i domstol.

Läget för Milab är så allvarligt att kommunen tvingas skjuta till över två miljoner kronor för att rädda bolaget.

Evelina Myrbäck
0522-670057
evelina.myrback@sverigesradio.se

Oskar Lodin
0522-670025
nyheter.vast@sverigesradio.se