Vänersborg

Otålig väntan på skolbesked

1:20 min

Två säkerhetsvakter och en samlingslokal med plats för tvåtusen. Ja, politikerna i Vänersborg tog i ordentligt när svaren i skoldialogen presenterades i går kväll. Mötet gick dock lugnt till - men beskedet om vilka skolor som försvinner dröjer ett tag till.

– Det hade varit kul om fler hade svarat, men jag är nöjd, det är första gången vi provar något sådant här, säger Lena Eckerbom Wendel som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Av 19 000 utskickade enkäter, valde drygt var tionde hushåll i Vänersborg att svara på hur man tycker att skolan ska se ut i framtiden. Men hälften av alla som svarat lät bli att kryssa i något alternativ - eftersom alla innebär nedläggning av upp till åtta skolor i kommunen.

– Det säger att vi varit noga med att trycka på att det ä ffritextsvaren som är viktiga, säger Lena Eckerbom Wendel.

Stämningen var något lugnare än tidigare dialogmöten - men för att vara på den säkra sidan hade kommunen alltså hyrt in två väktare som bevakade att allt gick lugnt till. Och nu växer otåligheten hos de berörda föräldrarna och skolpersonalen.

– Nu är det verkligen dags, det som sagts förut är att de skulle invänta medborgardialogen, så efter ikväll är det verkligen dags och säga vad de ser som alternativ, säger Jenny Järpvik, en av besökarna.

Men politikernas svar kommer inte riktigt än.

– Jag är tvungen att säga något på barn- och ungdomsnämndens möte i maj, och jag är tvungen att lämna något underlag att räkna på innan det, säger Lena Eckerbom Wendel.