Hopp om nya jobb på Stallbacka

0:58 min

I morgon är sista dagen för att lägga ett bud på Saab Automobiles konkursbo. Förhoppningarna finns att det blir många nya jobb när ett nytt företag etablerar sig i Stallbackafabriken.

- Vi har ju jättestora förhoppningar för leker vi med tanken att det skulle bli 1000 nya jobb i en verksamhet i Saabfabriken. Oavsett vad man gör så drar det ju med sig minst lika många andra jobb, säger chefen för arbetsförmedlingen Trestad industri, Niklas Pettersson.

Kinesiska Youngman och indiska Mahindra anses vara mest angelägna att ta över. De har båda aviserat att de vill använda Saabfabriken för tillverkning.

Och konkursförvaltarna måste bestämma sig fort för att slippa alla kostnader för fabriken.

När, och om, köparen väl etablerat sig hoppas Niklas Pettersson att många unga ska få chansen till jobb nu när ungdomsarbetslösheten är rekordhög.

- Där har vi en möjlighet om det skulle bli en ny verksamhet att få in ungdomar på de här jobben, säger Niklas Pettersson och fortsätter:

- Vi hade väldigt få under 30 år som var anställda på Saab, så ungdomarna har fått mycket stryk länge nu. Så det hade varit fantastiskt kul.