Elda säkert

Brasan kan utvecklas till en dödsfälla

Att slarva med sotningen kan göra din kamin till en dödsfälla. En mysig kväll framför brasan kan utvecklas till en total tragedi.

Kunskaperna om hur man eldar säkert blir allt sämre och sköter man inte om sin härd kan den mysiga brasan sluta i tragedi, enligt Bernt Eriksson som Räddningschef i Uddevalla kommun.

– Om man eldar hårt antänds sotet och då brinner det i hela skortenens längd. Värmeutvecklingen är så hög att en murad skorsten ofta spricker och en stålskorsten klarar inte att hålla värmen i rökgången utan strålningsvärmen går ut i byggnadsdelar.

För att undvika de förödande sotbränderna gäller det att sota regelbundet. Bernt Eriksson ger också tipset att använda torr ved då fuktig ved leder till mer sot. Man ska även tänka på att ta det lugnt och inte elda med för mycket ved åt gången och det är viktigt att låta kaminen vila lika länge som den brunnit.

Förr i tiden visste de flesta hur man sköter om sin skorsten och eldar säkert, men enligt Bernt Eriksson är det kunskaper som försvunnit på många håll.

– Ja jag tror att de har gjort det, i alla fall bland gemene man, säger han. I dessa moderna dagar kanske man inte förstår vilken effektutveckling som vedeldning ger.