Saabs konkurs

Saab är skyldigt ex-anställda halv miljard

Saab har skulder till de tidigare anställda på en halv miljard kronor. Pengar de kanske aldrig kommer få.

– Från det att lönegarantin slog i taket till det att uppsägningstiden löper ut så uppstår en skuld. Det är klart att på 3 600 personer så blir det väldigt mycket pengar väldigt fort, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Saabs skulderna är inte bara till exempelvis underleverantörer och advokater utan även till de cirka 3 600 tidigare anställda. Sammanlagt har de tidigare anställda fodringar på Saab på runt en halv miljard kronor. Det handlar om pengar som inte täcks av lönegarantin.

Men det ser mörkt ut för de tidigare anställda. För enligt konkursförvaltarna kan de som varit anställda på Saab Automobile inte räkna med att få ut något av det Saab är skyldiga, medan de anställda i dotterbolaget Powertrain kan få en viss del.

– Det är två skilda bolag i konkurs och två skilda bolag med skulder och tillgångar. Det är alltid så att om det blir ett överskott så blir det en utdelning och finns det inget överskott blir det ingen utdelning.

Hur drabbar det de tidigare anställda?

– Man får inte lönen man skulle haft. Enligt lag har man ju rätt till uppsägningslön, men det finns ju inga pengar. Därför får man ingen uppsägningslön utan i sådana fall får man gå på A-kassa eller vad det är man har i stället, säger Davidovic.