Asien

Den stora tsunamin uteblev

1:14 min

Ett jordskalv med magnituden 8,7 har inträffade i går nära Aceh. Strax efter inträffade ett enormt efterskalv som mätte 8,6 på Richterskalan. Men trots styrkan uteblev en befarad tsunami.


Tsunamivarningar utfärdades runt hela Indiska oceanen efter en jättelik jordbävning nära Sumatra på onsdagen. Skalvet kom på ungefär samma plats där katastrofen i december 2004 utlöstes.

Onsdagens skalv uppmättes först till magnituden 8,9, en siffra som senare justerades ned till 8,6. Enligt det amerikanska skalvövervakningsorganet USGS låg epicentrum drygt 40 landmil från Banda Aceh, närmaste större stad på den indonesiska ön Sumatra.

Onsdagens epicentrum ligger bara elva landmil sydväst om megaskalvet på 9,1-9,3 annandagen 2004.

Flera kraftiga efterskalv på upp till drygt 8 i magnitud registrerades under kvällen lokal tid, vilket ledde till fortsatta tsunamivarningar. Det talades om kaos på flera håll på Sumatra, men såväl skalvvågor som skador verkar ha blivit mindre än befarat.

– Det blev panik efter de första skalven hos en befolkning som fortfarande är traumatiserad efter händelserna 2004. Och varje efterskalv ökar förstås deras oro, sade Phil Charlesworth, Röda korset-chef i Indonesien, till TT.

– Men det verkar som om man klarat sig undan med minimala skador.

Även i andra länder rullade de vågvarningssystem som har byggts upp sedan katastrofen 2004 omedelbart i gång. Myndigheter utfärdade tsunami-varningar för hela Indiska oceanen. Individuella länder som Thailand och Indien skickade ut egna varningar, med uppmaningar till medborgare och turister att söka sig till högre mark.

För de tusentals svenska turister som är i Thailand verkade evakueringarna ha gått bra.

– Man har tagit larmet på allvar. Vi bor nere på stranden men nu är vi på väg därifrån. Jag tror inte att det är många som är kvar där nere, sade Stefan Andersson, som befinner sig på Koh Lanta tillsammans med sin hustru och tre barn, någon timme efteråt.

– Vi är uppe på en sex-sju meter över havsnivån nu, vi får se om vi ska gå ännu längre upp. De flesta har nog gjort det.

I det allra första akuta skedet verkar dock varningarna delvis ha varit oklara.

– Enligt kollegorna på plats finns ingen varning för Phuket. Vi informerar resenärer om att det varit en jordbävning och att vi avvaktar ytterligare information, sade Therese Wahlund, informatör på Fritidsresor, i ett tidigt skede till TT.

– Vi har uppfattat att varningen gäller Phuket, sade kollegan Magdalena Öhrn på Ving.

Efter en stund framkom att varningen gällde hela Thailands västkust, från Satun närmast Malaysia via Trang, Krabi, Phuket och Phang Nga till Ranong vid gränsen mot Burma.

– Det är en jädra trafik hit upp, sa Michael Johansson från Uddevalla, som tog sig till säkerhet vid ett evakueringscenter i bergen i Phuket.

Han berättar att han och dottern fick skjuts av en kvinna som åker runt på sin moped och hämtar upp folk till centret.

Johansson bedömer att mellan 200 och 300 personer befinner sig på evakueringscentret intill. Han upplever att evakueringen fungerat bra.

Det finns tusentals svenskar i de aktuella provinserna, sade Andreas Magnusson vid den svenska ambassaden i Bangkok.

– Den information vi har fått är att de torn och system som finns för tsunamivarningar fungerar och har larmat, sade han.

TT