1 av 3
The New York Times efter att Titanic sjunkit. Foto: SR.
2 av 3
Titanics avfärd. Foto: SR.
3 av 3
Titanic går under. Foto: SR.
Trollhättan

Titanic och Trollhättan håller ihop

14 min

Natten till lördag är det 100 år sedan oceanångaren Titanic gick till botten på sin jungfrufärd på väg till New York. Och på lördag invigs utställningen Trollhättan och Titanic på Lödöse museum.

Ester O´Hara som producerat utställningen Trollhättan och Titanic. En längre intervju hör ni i programmet Puls efter klockan tre i eftermiddag.

Det finns en dubbel anknytning till Trollhättan. På NOHAB tillverkades lyftanordningarna till de livbåtar som visade sig vara för få, men som räddade 712 passagerare.

Henrik Kvillner, född i Kville socken i Bohusän och ingenjör på Vattenfall i Trollhättan, firade sin 31 årsdag ombord på Titanic och skulle gifta sig med Signe Kjellberg från Göteborg när han kom tillbaka till Sverige efter att ha studerat järnkonstruktioner.

Men Henrik kom aldrig hem, han blev en av de drygt 1 500 passagerare som miste livet. Ester O´Hara har producerat utställningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista