Saabs konkurs

800 saabare har fått nytt jobb efter konkursen

Efter Saab Automobiles konkurs har nu drygt 800 personer fått ett nytt jobb. Det är dessutom en siffra som stiger med ungefär 100 personer i veckan, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi har ett jättefint flöde just nu. Vi ligger och får ut runt 100 personer i veckan. Det är ju enormt positivt och jag bedömer att det kommer kunna fortsätta ytterligare ett antal veckor till innan det stannar av, för det är klart att det kommer gå ner, säger Niklas Pettersson som är chef för Arbetsförmedlingen Trestad industri.

Över 800 av de tidigare anställda på Saab Automobile har nu fått ett nytt jobb efter konkursen. Det handlar till största delen, ungefär 75 procent, om tjänstemän och det är framförallt tekniker och ingenjörer som efterfrågas.

– Det har gått mycket, mycket bättre än vad vi hade kunnat drömma om, säger Trygghetsrådets regionchef Jonas Björkman och fortsätter:

– Vi har efter konkursen fått in 1 438 uppsagda tjänstemän och av dessa har vi avslutat kontakten med 674 personer, nästan 47 procent. I huvudsak för nya jobb, säger Björkman.

Däremot är det tuffare för de kollektivanställda där bara runt 200 har fått nytt jobb.

– Ju lägre utbildningsnivå man har och ju mindre efterfrågan det finns efter det yrket, ju svårare är det hitta jobb utanför regionen. För regionen här är svag nu, vi kommer inte ifrån att det är runt 18 procents arbetslöshet i Trollhätteområdet och Trestadsområdet, säger Niklas Pettersson på Arbetsförmedlingen.

Fortfarande är ungefär 800 tjänstemän och 1 200 metallarbetare arbetslösa efter Saabs konkurs i december.