Bengtsfors

Hemtjänsten saknar arbetskläder

1:41 min

Kampen för hela och rena arbetskläder har börjat i Bengtsfors. Som det är nu vet Saga Nilsson och hennes kollegor i hemtjänsten aldrig om det finns några kläder att ta på sig när de går på sina pass.

– Jag har med mig privata kläder för att vara på den säkra sidan, säger Saga Nilsson, som jobbar inom hemtjänsten i Dals Långed.

Det är inte något stort lager av kläder som ligger i omklädningsrummet i källaren på Ängbäcksgården i Dals Långed, och plaggen är mycket slitna.

– Den här är nytvättade, urblekt med lite fläckar och en trasig söm i sidan, säger Saga Nilsson samtidigt som hon håller upp en av arbetsskjortorna.

Hemtjänstpersonalen i Bengtsfors fick arbetskläder, skjortor, byxor och jackor 2008, alltså för fyra år sedan, och har hunnit slitits ut och gått sönder. Personalen gör sitt bästa med att tvätta och laga, men tålamodet börjar ta slut, särskilt när de hör om hur det är i grannkommunen Mellerud. Där får hemtjänstpersonalen rena och hela kläder varje vecka.

– Det är jätteviktigt att vi kan ha rena kläder till varje dag. Vi utsätts för olika situationer, till exempel på vinterhalvåret går det magsjuka och då kan vi byta innan vi åker till nästa vårdtagare, och på så sätt slippa att sprida det vidare, säger undersköterskan och hygienombudet Cecilia Dahlin som jobbar i centrala Mellerud.

Förutom magsjukevirus kan mycket annat, som blod, urin och avföring hamna på hemtjänstens kläder och därför är behovet av ombyten stort för de anställda. Saga Nilsson hoppas nu politikerna i Bengtsfors ska reagera.

– I den bästa av världar vill man ju ha ett förråd där man kan hämta rena och hela kläder, men i hemtjänsten är man van att ordna det mesta själv, så får man kläder är det ett stort steg på vägen, säger hon.