Handels strejkhot

Många nöjda med nya avtalet

1:00 min

18.30 igår med bara timmar kvar till strejk, meddelade Fackförbundet Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel att de kommit överens och accepterat medlarnas bud.

Det nya avtalet innebär kompromisser för båda parter, men trots det var det idag idel glada miner bland de handelsanslutna, i alla fall vid Öob i Trollhättan som in i det sista satt i startgroparna för strejk.

Det är stor skillnad i stämningen enligt Daniel Johansson arbetsplatsombud på Öob.

– Den har ju varit tryckt och lite osäker, säger han. Folk har verkligen önskat att det ska lösa sig snabbt. Men så kom det en lösning i elfte timmen som alla är nöjda med, så det känns jättebra nu.

Handels lyckades på flera fronter. Det nya avtalet ger löneökningar på 710 kronor för butiksanställda och 665 kronor för lageranställda. Räknat på medellönen för en butiksanställd innebär det en ökning med 3.3 procent, att jämföra med arbetsgivarnas mål på 2,6 procent.

I ökningen ingår också den jämställdhetspott som LO kämpat hårt för.

– Det är nästan det mest positiva av alltihop tycker jag, säger Lena Åkesson som är ombudsman för Handels avdelning 2, Trollhättan. Även om vi inte når ända fram så minskar glappet och det är det vi måste jobba för.

Men avtalet innebär inte bara framgångar för Handels sida. Höjningen av minimilönerna var mer av mini-karaktär - 568 kronor. Och det finns annat smolk i segerbägaren enligt Daniel Johansson.

– Provanställningen var ju det vi fick offra. Den kan hålla på i åtta månader, tidigare var det 6 månader.

Flera fackförbund stod redo att sympatistrejka med handels. När flera av dem nu står inför egna förhandlingar är i alla fall två "handelsare" redo att återgälda tjänsten.

– Om jag får bestämma så, ja självklart, säger Lena Åkesson och får medhåll av Daniel Johansson.

– Självklart! Vi ställer upp.