IFK Vänersborg och kommunen är nu överens om hyresavtalet. Men avtalet godkändes genom en undantagsparagraf i kommunallagen. Foto: Cecilia Bäcklund/SR Väst
Arena Vänersborg

Hyresavtal klart - utan nämndbeslut

Vänersborgs kommun och IFK Vänersborg har nu kommit överens om hyresavtalet för kontor, kafé och loger i Arena Vänersborg, men beslutet gick inte den vanliga vägen genom Barn och ungdomsnämnden. I stället utnyttjades en paragraf i kommunallagen som gör att ordföranden på egen hand kan godkänna ett beslut om det är särskilt brådskande.

Stefan Kärvling, vänsterpartist i nämnden, ifrågasätter om det är så brådskande att det inte kan vänta till på måndag då nämnden har sitt nästa sammanträde. Han tycker också att hyresavtalet, som enligt honom innebär samma hyra per kvadratmeter som förut, gynnar IFK Vänersborg.

Vi har sökt nämndordföranden Lena Eckerbom Wendel för en kommentar utan att lyckas.

Så säger kommunallagen

Kap 6. 36 § En nämnd får uppdra åt ordföranden eller en annan ledamot som nämnden har utsett att besluta på nämndens vägnar i ärenden som är så brådskande, att nämndens avgörande inte kan avvaktas. Sådana beslut skall anmälas vid nämndens nästa sammanträde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista