Kvinnan som drabbades av difteri hade inte vaccinerat sig. Foto: Scanpix
Sjukdom

Orustkvinna smittades av difteri

Ett isolerat fall av en importerad smitta
0:54 min

En kvinna på Orust smittades nyligen med difteri på en utlandsresa i ett utomeuropeiskt land. Varken kvinnan eller hennes två reskamrater var vaccinerade, men de andra två smittades inte.

Den smittade kvinnan på Orust är ett isolerat fall av en importerad smitta och det är bara personer som saknar grundvaccinering som kan smittas. I Sverige infördes vaccinering mot Stelkramp och difteri succesivt mellan 1952 och 1955 och den smittade kvinnan är född före 1955 och var alltså inte vaccinerad.

Kvinnans ressällskap och andra i hennes omgivning har kontrollerats och de som inte är vaccinerade har fått förebyggande behandling och vaccin.

Ewa Lindhusen Lindé som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland råder alla att kontrollera sina vaccineringar före resor till länder utanför Europa:

– Är man inte vaccinerad ska man kontakta sin distriktsläkare och se till att bli vaccinerad, särskilt om man ska åka utomlands.

Men idag är risken att smittas begränsad eftersom de flesta har skydd. Men det för att undvika att fler personer får med sig difteri efter utlandsresor kommer Smittskyddsinstitutet att gå ut med en uppmaning.

– Vi kommer att gå ut till både läkare och allmänhet att personer som är födda före mitten av 1950-talet bör se över sina grundvaccineringar - speciellt som även många äldre reser till exotiska länder idag, säger Ewa Lindhusen-Lindé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".