Volvo kan byggas i USA

Ford kan vara på väg att bygga Volvobilar i USA. Det är Vic Doolan som tidigare var chef för lyxbilsdivisionen inom Ford och nu Volvos Nordamerikachef, som säger att han är säker på att cheferna i Ford nu överväger sådana planer.

Om BMW och Mercedes kan så borde väl Volvo kunna. Så resonerar Vic Doolan, Volvos Nordamerikachef i en intervju som återges bland annat i Detriot Free Press.
Och Vic Doolan som tidigare var chef för lyxbilsdivisionen inom Ford säger att han är säker på att cheferna i Ford nu överväger sådana planer. Han tar upp en rad argument som talar för en tillverkning av Volvo i USA.
Det är Volvos viktigaste marknad, låg dollarkurs gör europeiska bilar dyra i USA, Ford har ledig kapacitet i amerikanska fabriker och avtal med anställda gör det kostsamt för Ford att göra sig av med övertalig personal och dessutom tillverkas ju en del Volvo och Fordbilar på samma bottenplatta.
Men Christer Gustavsson som är presschef på Volvo Personvagnar säger att det idag inte finns några planer på tillverkning i USA idag även om det skulle vara en fördel med dagens dollarkurs.
Volvo Personvagnars presschef Christer Gustavsson håller ändå dörren öppen för nya tillverkningsorter om Volvo skulle fortsätta at växa som man gör just nu. Volvo har ökat produktionen med 10 procent i år och har ändå kapacitet att tillverka ännu fler bilar Men skulle man nå det taket skulle Volvo kunna överväga tillverkning i USA. Men det är Ford som fattar besluten och Ford kan ju ha andra ambitioner precis som GM haft med Saab.
Jörgen Winkler