Länsstyrelsen vill plantera in mer laxyngel, men då behövs mer pengar. Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Kraftigt minskat laxfiske i Vänerns vatten

"Det behövs mer pengar"
1:14 min

På tio år har fisket av lax och öring halverats i Vänern. Det är dags att ändra på den nedåtgående trenden, och det kräver mer laxyngel i sjön. Det konstaterar fredrik nilsson som arbetar med fiskevård på Länsstyrelsen.

– I huvudsak beror det ju på att utsättningarna av fisk direkt i sjön har minskat under hela 2000-talet. Och ganska rejält också, det är ungefär en halvering av utsatt fisk i dag jämfört med för tio år sedan, säger Fredrik Nilsson på Länsstyrelsen.

Vad betyder det för fisket?
– Fisket har blivit kraftigt försämrat, vilket har lett till att det är färre antal besökare inom turismen, och även yrkesfisket har minskat under den här perioden.

Fisket i Vänern är en angelägenhet för de som bor runt sjön. För drygt 20 år sedan bildade kommunerna och regionerna runt sjön "Laxfond Vänern" som har bekostat en omfattande utsättning av laxyngel, så kallad smolt. Men pengar räcker inte till längre. De 20 miljoner kronor fonden innehåller bör åtminstone höjas till 30 miljoner för att laxfisket ska blir riktigt bra

Fredrik Nilsson säger att det finns två saker som kan förbättra situationen. Det är att se till att laxynglen är av bra kvalitet

– Förutom det så är det egentligen pengar som fattas för att få tillbaka det fiske som var för tio år sedan.

Och var ska de pengarna komma ifrån?
– Antingen behöver laxfonden förstärkas eller så får de som fiskar betala för sitt fiske, för det är fritt i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".