Foto: Bertil Ericson och Jonas Fröberg/Scanpix. Bildmontage: P4 Väst.

Maud Olofsson försvarade sig i Antonovfrågan

Idag försvarade Maud Olofsson (C), före detta näringsministern, hur regeringen hanterade Vladimir Antonovs intresse av att köpa in sig i Saab. Regeringen har aldrig tagit ställning till om han skulle tillåtas att bli delägare, sa hon.

– Jag vill understryka att regeringen aldrig har tagit ställning till om Vladimir Antonov skulle tillåtas bli ägare i Saab. Det var GM och EIB som inte accepterade att han förvärvade delar av bolaget. Än mindre har regeringen pekat ut Antonov som brottsling vilket Peter Johnsson och Jörgen Hellman har påstått i sin anmälan till konstitutionsutskottet, sa Maud Olofsson när hon frågades ut.

Maud Olofsson säger att regeringen hade diskussioner med General Motors om Antonovs vara eller inte vara. Men i den rapport som regeringen och Riksgälden fick om Antonov framkom det att det bara fanns rykten om Antonovs koppling till organiserad brottslighet och att ingenting kunde bevisas.

Hon menar att det är osannolikt att en rapport från Sverige skulle påverka GM:s beslut.

– Jag tror att om man känner ett multinationellt bilföretag lite grann och om man känner till USA som land, så tror jag man kan konstatera att de har alldeles tillräckliga resurser för att göra egna undersökningar. Jag vet – sedan mina samtal med Ford, GM och andra – också att det är så att de gör väldigt väldigt nogranna undersökningar när de gör affärer. Jag tror inte de kommer vända sig till Sverige eller något annat land för att få kunskap om eventuella ägare. Det tror jag de klarar av att bedöma alldeles själva, sade Maud Olofsson i KU-utfrågningen.

Bakgrunden till anmälan var att socialdemokraterna Jörgen Hellman och Peter Johnsson ställde sig frågande till regeringens agerande när de bedömde Antonov och hänvisade till uppgifter om att den svenska regeringen och Riksgälden skulle ha anlitat ett privat företag och säkerhetspolisen Säpo för att granska Antonov.

Men Maud Olofsson tillbakavisar att regeringen skulle ha gett något uppdrag åt Säpo att granska Antonov.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".