Henrik Sundström. Foto: Uddevalla kommun
Uddevalla

Moderaterna valde oväntat Henrik Sundström

Henrik Sundström: ”Det var spännande”
0:57 min

Det blir den nuvarande gruppledaren Henrik Sundström (M) som utses till kommunstyrelsens nya ordförande i Uddevalla – inte Christer Hasslebäck. Det stod klart när den moderata fullmäktigegruppen röstade på måndagskvällen.

– Jag är oerhört hedrad och stolt och ska bara njuta den här känslan en stund innan det är dags att ta tag i arbetet, säger Henrik Sundström efter omröstningen.

Siffrorna blev 11-5 till Sundströms fördel. Därmed gick man emot valberedningen som hade föreslagit Christer Hasslebäck som efterträdare till nuvarande ordföranden Sture Svennberg.

Kom resultatet som en överraskning, med tanke på att Christer Hasslebäck var valberedningens kandidat?

– Jag har känt hela vägen att jag har haft ett brett stöd i den moderata fullmäktigegruppen. Valberedningen har inte känt av hur uppfattningen var i gruppen, och då kan det bli så här.

Och Christer Hasslebäck säger att han accepterar fullmäktigegruppens beslut. 

– Politiska val är politiska val. En demokratisk röstning har ägt rum och gruppen har valt Henrik Sundström. Det är tacksamt för ett parti att ha två bra kandidater. Nu önskar jag Henrik all lycka till i sin nya roll.

De flesta hade trott att du skulle vinna omröstningen. Var resultatet överraskande för dig?

– Valberedningen hade gjort sin bedömning utifrån vilka kvaliteter den såg som viktigast. Det var hedrande att bli tilltänkt för rollen. Men olika personer har olika bevekelsegrunder. Och jag tror på den moderata gruppen.

För Henrik Sundström blir bostadsfrågan den viktigaste i rollen som kommunstyrelsens nya ordföranden.

– Vi måste göra det attraktivt för alla att vilja bo i Uddevalla, oavsett kön, ålder och fas i livet. Vi är en kommun som växer med 300 invånare om året och då måste vi se till att det finns bostäder, som det råder stor brist på nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".