Jan-Åke Jonsson. Foto: Victor Jensen

Jan-Åke Jonsson satsar på nya företag

”Vi kan bidra med kapital och kunskap”
4:42 min

Saabs tidigare vd Jan-Åke Jonsson startar nu, tillsammans med flera andra personer, ett företag som ska satsa pengar och kunskap i nystartade företag i Västregionen. Konceptet är hämtat från USA och kallas affärsänglar.

– Vi är beredda att investera i nystartsföretag eller företag som är i en tillväxtsfas, alltså gör en större förändringar. Vi kan på så sätt assistera inte bara med pengar utan även i form av kompetens, säger Jan-Åke Jonsson, som är styrelseordförande och fortsätter:

– Alla vi som deltar har en lång erfarenhet från olika områden och syftet är att vi ska kunna utnyttja den kompetens.

Målet för de nya affärsänglarna är att satsa i företag på Västkusten, med hjälp av sin kunskap och sina egna pengar. Sedan hoppas de att satsningarna ska ge utdelning i framtiden.

Sammanlagt handlar det om ungefär tio tidigare företagsledare och entreprenörer som nu startar upp verksamheten. Alla har de olika kunskapsområden – alltifrån tillverkningsindustrin och IT till fastighets- och livsmedelsbranschen. Det gör att man är beredd att satsa på bolag inom många olika områden.

Hittills har de fått in 17 ansökningar från företag, men än så länge har man inte tagit något beslut om att investera.

Jan-Åke Jonsson tror att de så kallade affärsänglarna kan bidra till att förändra regionen nu efter Saabs konkurs.

– Jag tror att det kommer vara en del i utvecklingen av regionen. Men givetvis är det så att vi hoppas att vi kan utveckla industrin i Västsverige.

Du har ju inte jobbat med det här tidigare, hur känns det att göra något nytt?

– Det här är för mig ett lärande och det känns väldigt inspirerande. Jag tycker det här ska bli väldigt intressant, säger Jan-Åke Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".