Arbetsplatsolycka på Fehrer i Dals Ed berodde på varningssignaler som inte fungerade

Varningssignalerna fungerade inte och det orsakade att en 48-årig arbetare vid Fehrer i Dals Ed klämdes svårt när han skulle göra rent en maskin i våras.

Maskinområdet är delvis inhägnat och den är utrustad med ljusvarningssystem. Varningssystem som ska larma när man stoppar maskinen för att göra rent och tvingas gå in i själva riskområdet, vilket den 48-årige mannen gjorde.
När han stoppat maskinen och gått in, kom hans arbetskamrat en stund senare, såg inte sin kollega och startade maskinen som då inte borde ha gått igång eftersom 48-åringen var där inne. Men just på denna fläck kunde inte ens ljusvarningssystemet känna av hans närvaro - maskinen gick gång och svängbordet började rotera med följd att 48-åringen klämdes illa. Det är vad Arbetsmiljöverket i Göteborg nu kommit fram till.

En rad åtgärder och förbättringar av säkerheten har gjorts efter uppmaning från verket, men än är saken inte helt utagerad, för frågan är om arbetsgivaren hade någon skuld i att säkerheten inte var 100% vid maskinen. det kommer att ta ytterligare några månader att utreda enligt Arbetsmiljöverket.

Ingen från ledningen på Fehrer vill låta sig intervjuas ännu. 48-åringen är fortfarande sjukskriven och har börjat arbetsträna, men lider fortfarande av sina skador.