Saab

Saabprofilen Bo Hellberg död

3:55 min

Chefen för Saab Automobiles tävlingsavdelning Bo Hellberg har avlidit, 80 år gammal. Mellan åren 1962 och 1980 ledde Hellberg Saabs tävlingsverksamhet och han var en av de drivande krafterna som gjorde att att många ansåg att Saabs tävlingsstall var ett av de bäst organiserade i världen.

– Han var en stor motorsportentusiast som avbröt sin karriär för att ta hand om tävlingsavdelningen på Saab 1962, säger Bo Swanér som är tidigare arbetskamrat med Bosse Hellberg.

Vad betydde Bosse för Saabs rallyverksamheten?

– Han var den som fick kämpa mot ekonomer och andra för att få ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna driva verksamheten.

Vad minns du bäst av honom?

– Oj. Vi har haft mycket roligt, men även kämpigt tillsammans. Det var tuffa tider under slutet av 70-talet ekonomiskt och det var varje år ett kämpande för att få ihop en hygglig budget för att kunna driva verksamheten. Där gjorde Bosse mycket stronga insatser för att hålla igång det, säger Bo Swanér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista