Helikopter kalk-bombar en försurad sjö, bilden är från 1991. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Miljö

Surt regn väckte miljödebatten

40 år sedan försurningen
1:34 min

En vårdag för 40 år sedan flöt fisken med buken upp och flodpärlmusslorna var helt utslagna över en nat i Anråseån i Stora Höga. Surt regn var orsaken och uppmärksamheten väckte ett miljösamvete hos många.

Professor Hans Hultberg var den som slog larm.

– Just den våren kom ett filmteam från Stockholm som skulle filma försurningsskador, och då fick jag se att flodpärlmusslor låg döda i tusental. De hade dött under snösmältningen som var på våren och jag såg inte en enda levande, säger Hans Hultberg, och flodpärlmusslorna är ju unika och kan bli uppåt hundra är gamla.

Hans Hultberg hade märkt att fisken försvunnit flera är tidigare i flera vattendrag och sjöar på västkusten, men den här nyheten blev ett uppvaknande som ledde fram till att miljöfrågorna kom högt upp på dagordningen.

– Det blev en ökad miljödebatt i Sverige och uppmärksamheten politiskt blev ju stor eftersom det var en FN-konferens i Stockholm senare samma år som tog upp försurningsfrågorna, säger Hans Hultberg.

Utsläppsbegränsningarna har lett till att 90 procent av svavlet är borta ur luften, det miljöhotet blev avvärjt och med hjälp av kalkning så har fisken kommit tillbaka. Sofia Backström i Stora Höga bodde intill Anråseån som liten.

– Jag kommer ihåg när det var bättre tror jag, jag kommer ihåg när vi satt och tittade när laxen kom upphoppande.

Är du oroad över miljöproblemen?

– Det klart att man är och jag försöker väl att källsortera, och det finns säkert mängder mer man kan göra, men det är klart att man tänker, säger Sofia Backström.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".