Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Studenttider

Studenten dyr – många söker stöd

Studenten står för dörren och det betyder fest för de flesta, men inte för alla. Att ta studenten blir allt dyrare och alla har inte råd med allt som ska köpas.

– Jag har fått hjälp från socialen och från diakonerna, för både studentmössa och balklänning, och sedan har jag fått låna av kompisar, säger Mirre som är en av de ungdomar som inte har föräldrar som kan hjälpa till.

Studenttider är festtider, och inte bara för studenter. Enligt Svensk Handel omsätter handelsföretag som restauranger, cateringfirmor och skönhetssalonger 1,8 miljarder kronor mer än vanligt inför studenten.

Men alla har inte råd att fira sin student fullt ut. Till Diakonalt center i Vänersborg kommer flera ungdomar och söker ekonomiskt stöd till balklänningar, studentmössor och kostymer. Det handlar om ungdomar med föräldrar som inte kan ge dom det ekonomiska stöd som behövs.

Diakonen Per Adolfsson blir upprörd när han hör att snittkostnaden för en student är 16 500 kronor i Sverige.

– Jag tycker det är bedrövligt, jag tror inte det kommer från studenterna själva utan det är marknadskrafter som styr, vi blir maktlösa konsumenter, säger Per Adolfsson.

Fråga

Vanliga utgifter (snittpriser):

Studentmössa: 550 kr
Studentkläder: 1500 kr
Balkläder: 2500 kr
Mat på studentmottagning: 4500 kr

Källa: Svensk Handels rapport - "Sjung om studentens lyckliga dar"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".