Fotbollar. Foto: Saurabh Das/Scanpix
Orust

Stala IF smittade av spanska bakterier

Twar i laget - Stala IF fick ställa in
0:41 min

Stala IF var nyligen på träningsläger i Spanien. Visst låter det fantastiskt? Fast för Stala IF blev det en mardrömsresa efter att stora delar av laget insjuknat i Twar.

Som en följd av insjuknandet fick Stala IF en hel del problem väl hemma i Sverige.

– Vi har två konstaterade fall av mykoplasma och twar, men flera spelare har varit och tagit prover. De har sympton på liknande sjukdom och det är sexton spelare det handlar om, säger Stefan Sandberg som är tränare i Stala.

Hur illa är det här för er?

– Om det är Twar kan det ta upp sex månader innan man är bra, och då är det inte bra för vår del. Men vi hoppas att det inte är så.

Och möjligheten finns att det är något mildare i Twar.

– Vi hoppas det är vanlig förkylning som härjar i laget, säger Stefan Sandberg, tränare i Stala IF.

På grund av detta fick klubben ställa in a-lagets och b-lagets matcher i helgen.

– Vi vill inte utsätta våra motståndare för att riskera att bli smittade, säger Stefan Sandberg.

TWAR:
Twar är en infektion i luftvägarna som förekommer över hela världen. Sjukdomen torde vara mycket vanlig och varje människa beräknas bli infekterad med denna bakterie flera gånger under sin livstid.

Av den vuxna befolkningen har 30–50 procent antikroppar mot organismen. Antal fall är i regel sporadiska, men utbrott ses ibland.

Källa: SMI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".