Foto: SR.
Bengtsfors

Bengtsfors nytänk får skarp kritik

Per Eriksson: ”En väldigt hård kritik”
1:11 min

Den nya politiska organisationen som infördes i Bengtsfors 2010 skulle ge bättre koll på hela kommunens pengapåse. Men nu riktar revisorerna skarp kritik mot Kommunstyrelsen, som redovisade ett resultat på minus 16 miljoner kronor för förra året.

Orsaken till kritiken är att man menar att Kommunstyrelsen inte bedrivit sin verksamhet på ett passande och ekonomiskt tillfredsställande sätt.

Bland annat blöder till exempel utbildningsområdet fortfarande pengar och arbetet med att följa upp den interna kontrollen stannade upp under 2011.

Men kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Per Eriksson, tycker att kritiken är orättvis.

– Jag tycker det är en väldigt hård kritik, även om de ger en anmärkning och faktiskt beviljar ansvarsfrihet så tycker jag det är tufft. Här har vi sjösatt en ny organisation där vi jobbar stenhårt för att vi ska få ut det mesta av våra skattekronor, säger Per Eriksson. Sådana här processer tar tid och att gå in och döma ut arbetet på det här sättet, det är starkt.

Revisorerna riktar kritik mot flera områden. Bland annat skriver de att skolan fortfarande blöder pengar, trots att revisorerna påpekat detta tidigare. Dessutom är den interna kontrollen för dålig i Kommunstyrelsen.

Per Eriksson medger att det finns en uppförsbacke när det gäller till exempel skolan, och säger att han under flera år sett att verksamheterna haft en förmåga att spendera mer pengar än man fått tilldelat. Men han ifrågasätter samtidigt att revisorerna vet vilka åtgärder som Kommunstyrelsen faktiskt har genomfört och menar att styrelsen genomfört sitt uppdrag på ett bra sätt.

– Vi klarar ju balanskravsresultatet med 6,2 miljoner kronor och vi avsätter pengar till framtida pensionsåtaganden, så jag anser att vi tar ansvar för ekonomin också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".