Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Vänersborg och Trollhättan

Motstånd mot gymnasieförbund

Motstånd mot gymnasieförbund
1:39 min

Gymnasielärare i Vänersborg och Trollhättan är starkt emot att få en och samma arbetsgivare, nämligen det nya gymnasieförbundet som politikerna vill införa. De fackliga representanterna har kämpat emot förslaget och idag går man in i centrala förhandlingar.

– Man vill vara en stark konkurrenskraft gentemot de fristående gymnasieskolorna och det tror man inte att man blir i ett kommunalförbund tillsammans med Vänersborg. Men man vill samverka kring de delar som man kan göra det framgångsrik i, inte bli intvingad i ett kommunalförbund som uppenbarligen väldigt få verkar tro på, säger Linda Forssén, ordförande för Lärarförbundet, som ska föra fram lärarnas åsikter

Nej, lärarna tror inte att en stor organisation skulle locka eleverna till de kommunala gymnasieskolorna. Dessutom finns det en oro hos lärarna, som blir anställda hos det nya gymnasieförbundet, att deras anställningstrygghet försämras.

– För Trollhättans lärare handlar det om att många har en dubbelbehörighet att kunna undervisa både på högstadet och gymnasieskolan. Och som vi har uppbyggt vårt system i dag så är man en förvaltning från förskola och hela vägen upp, då har man en större anställningstrygghet. Det blir betydligt färre lärare i ett gymnasieförbund framöver, och då minskar också anställningstryggheten i det, säger Linda Forssén.

När facken mbl-förhandlade med kommunernas tjänstemän om förslaget fick de inget gehör för sina åsikter och argument för att idén om ett gymnasieförbund borde skrotas. Och idag gör de ett nytt försök då de begärt centrala förhandlingar.

– Det är svårt att bygga hus om inte snickarna är med, och det är lika svårt att bilda ett kommunalförbund om inte lärarna är med. Det gäller att man från politiken verkligen visar vad man vill och varför, och gör det attraktivt för lärarna om man vill få med oss på banan. För just nu finns alldeles för många frågetecken som gör att det finns en stor skepsis till projektet, säger Linda Forssén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".