Sverige-Oslo

Busschaufför körde amfetaminpåverkad

Busschauffören trodde att han rökt hasch
0:55 min

21 dagar i fängelse, böter på 30 000 och 12 månader utan körkort i Norge, det blev straffet för den busschaufför som körde buss narkotikapåverkad mellan Göteborg och Oslo.

Men i Sverige får mannen köra vidare.

Den andra februari i fjol gjorde norska tullen en kontroll efter narkotika ombord på en av Swebus bussar på vägfrån Göteborg till Oslo.

Hundarna markerade vid busschaufförens jacka och ett test visade att han också hade amfetamin i blodet.

Enligt chaffören berodde det på att han varit ute med en kompis två dagar tidigare och rökt något som han själv trodde var hasch.

Vid något tillfälle hade han även haft cigarettpaketet i sin jackficka. Han hävdar dock att han inte kände sig påverkad när han satte sig vid ratten.

Halten av amfetamin i chafförens blod var 1,9 mikromolar per liter blod. Gränsen för rattonykterhet går numera vid 0,5 mikromolar.

Tingsrätten i Halden dömde busschaffören för brott mot vägtrafiklagen till tre veckors fängelse, böter samt 12 månader utan körkort i Norge.

Eftersom busschauffören har bytt jobb till ett annat bolag än Swebuss och numera bara kör buss i Sverige påverkar det inte hans arbetssituation.

– Redan innan detta hände hade vi infört slumpmässiga drogtester på alla förare, säger Swebus presschef Ingvar Ryggesjö. Det innebär att man drogtestar vid nyanställning och så drogtestar man fyra gånger per år. Dessutom har vi alkolås i bussarna.

– Det finns inget som är hundraprocentigt, säger Ryggesjö.

Har domen lett till förändringar i ert arbete?

– Nej, vi har länge arbetat med dessa säkerhetsfrågor och domen gör att vi ska se över om vi ytterligare kan förbättra våra rutiner.

Behöver man vara orolig som resenär?

– Nej, det tycker jag inte även om jag kan förstå att man kan bli orolig av sådana domar. Resenärerna behöver inte alls vara oroliga, att resa med oss i alla fall, säger Ingvar Ryggesjö.

– Det är nästan omöjligt att 100% förhindra alla incidenter och alla händelser, säger Peter Jeppsson som är VD för Bussarbetsgivarna. Han anser inte att Swebus har gjort något fel.

– Det är nästan omöjligt i alla brascher och i alla sammanhang men det arbetas oerhört med att förebygga och förhindra.

– Det finns ingen lag som kräver alkolås i bussar eller tester , men flera stora bussföretag har ändå alkolås installerade, och det är något som alla aktörer inom bussbranschen är positiva till, menar Peter Jeppsson, VD för Bussarbetsgivarna.

Benedikta Cavallin
P4 Göteborg
benedikta.cavallin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".