Foto: Unionens tweet klockan 16.04.
Strejkhot

Bilprovningen går ut i strejk

1:08 min

Det blev ingen strejk på SVT eller Sveriges Radio. Men vid 16.00 gick Bilprovningen i bland annat Strömstad och Vänersborg ut i strejk.

Konflikten på Svensk Bilprovning kan också kan påverka många människor. Ungefär en tredjedel av knappt 290 stationer runt om i landet kan stängas i eftermiddag då drygt 1 200 av Unionens medlemmar tas ut i strejk.

Bland stationerna hotas Strömstad, Vänersborg och Lysekil i vård område.

– Tyvärr har vi inte lyckats komma överens och då måste vi ta till stridsåtgärder, säger Fredrik Asplund, ombudsman på Unionen.

Vad händer rent konkret?

– De berörda stationerna stänger ner sitt arbete. Bilar som är inbokade får vänta tills ett avtal är klart.

Hur lång tid kan det ta?

– Svårt att säga, men jag tror det är löst inom de närmsta dagarna, säger Fredrik Asplund.

Från medlarhåll har det sagts att det kanske inte kommer något nytt bud här innan strejken bryter ut klockan 16. Och klockade 16.04 twittrade Unionen så här: "Nu är det strejk som gäller på Bilprovningen".

Annorlinda gick det för SVT och SR. Med bara en timme kvar till att strejken skulle bryta ut kom parterna, Almega och Unionen, med hjälp av medlarna överens om nya löneavtal gällande bland annat SVT och SR.

Det var meningen att facket Unionen och arbetsgivarna i Almega skulle lämna besked om medlarbudet i public service-konflikten klockan 11 i förmiddags, men beskedet drog ut på tiden.

Facket vill att alla medlemmar ska vara garanterade en löneökning på minst 300 kronor, men det tycker arbetsgivarna är omodernt. De vill att lönepotten ska fördelas lokalt på företagen.

Konflikten handlar också om hur en tidigare avsättning för kompetensutveckling ska användas, och om schemafrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista