Foto: Marie Mattsson/P4 Väst.
Regionbudget

25 öre ska ge 720 miljoner

1:43 min

Nästa år kommer regionskatten höjas med 25 öre om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får igenom sin budget i regionfullmäktige i juni. I dag presenterade de sitt förslag till budget för 2013.

Skattehöjningen skulle ge omkring 720 miljoner kronor och huvuddelen ska satsas på sjukvården. Höjningen är nödvändig för att möta behovet av vård i regionen och bygga ut kollektivtrafiken i den takt som behövs.

– Vi kan inte effektivisera så hårt att vi inte kan upprätthålla en god hälso- och sjukvård, då har vi sagt så att vi tror att medborgarna är beredda att betala den där 25-öringen för att upprätthålla och utveckla vården, säger Gert-Inge Andersson, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande.

Sjukvården i regionen går back och tidigare har politikerna krävt kraftiga sparåtgärder, bland annat inom NU-sjukvården där de har svårare att följa budgeten än på andra ställen.

Men nu tänker sig de rödgröna ett tillskott på 434 miljoner under 2013 för att underlätta den svåra situationen. Men det betyder inte att sjukhusen slipper undan sparkrav, nästa år måste de anpassa utgifterna efter den pengapåse som de tilldelas.

Frågan är då till vilken sjukvård som de extra pengarna ska gå till? Rigmor Jägergren från Ånimskog har precis som många andra Dalslandsbor en önskan:

– Jag tänker på Dalslands sjukhus, det är fruktansvärt om det skulle försvinna, det är ju det enda sjukhuset vi har där uppe, säger hon.

Men extrapengarna till sjukvården i de rödgrönas budgetförslag kommer inte att rädda kvar den verksamhet som är på väg bort från Dalslands sjukhus.

Pengarna ska i stället gå till att utveckla annan typ av vård nära patienterna menar politikerna. Till exempel satsar de på närsjukvård och på att förbättra samverkan mellan sjukhusvård, ambulans och kommunal hemsjukvård.

Och trots att verksamhet är på väg att försvinna från de mindre sjukhusen i Bohuslän och Dalsland, menar socialdemokraten Gert-Inge Andersson att vallöftet om att stärka småsjukhusen står kvar.

– Vi vill utveckla dem, inte avveckla. Men det är inte säkert att de kommer att ha samma verksamhet i framtiden som de haft historiskt. Självklart ska det vara sjukvård där, men det kanske finns andra specialiteter som bör förlägga i Bäckefors, eller i Lysekil, säger han.

Regionfullmäktige fattar beslut om budgeten i juni. De rödgröna har inte egen majoritet, och deras förslag går därför bara igenom om de får stöd från något av de andra partierna, eller om alla övriga partier röstar för en egen budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista