Bo Lundgren. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Saabs konkurs

Lundgren nekar till Antonovkritik

Riksgälden har aldrig sagt att den Saabintresserade ryske bankmannen Vladimir Antonov är en brottsling. Inte heller har de lämnat ut någon information om honom till andra länder eller till Saabs tidigare ägare.

Riksgäldschefen Bo Lundgren har inte sett något som bevisar att den ryska affärsmannen Vladimir Antonov skulle vara olämplig som ägare av Saab Automobile.

Det sade han redan för ett år sedan. Och detta stod han fast vid i torsdagens KU-utfrågning.

Lundgren avvisade samtidigt medieuppgifter om att Riksgälden, när Antonovs lämplighet utreddes, skulle ha anlitat utländska myndigheter som FBI. Inte heller Säpo, långivaren Europeiska investeringsbanken (EIB) eller den förra ägaren General Motors (GM) bistod, enligt Lundgren.

– Det var bra att få komma hit och klara ut de missförstånd som har funnits, sade han till TT efter utfrågningen.

Det besked Lundgren gav i frågan i april 2011 baserades på två rapporter från det amerikanska undersökningsföretaget Kroll, uppgifter från en rysk advokatfirma samt brevväxling och samtal med Antonov själv.

Bland annat ska Lundgren ha haft ett tre timmar långt möte med Antonov i Stockholm.

Enligt riksgäldschefen är utsikterna goda för att Riksgälden ska få tillbaka de 2,2 miljarder kronor man har i fordringar på konkursboet efter biltillverkaren.

Det stora värdet i konkursboet består enligt Lundgren i dag av möjligheten att driva vidare och utveckla reservdelstillverkningen.

– Vi har säkerheter i det och även i de verktyg som finns kvar, säger han.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista