1 av 2
Regnet har skadat vårsådden på många åkrar i framförallt Bohuslän. Foto Jörgen Winkler P4 Väst
2 av 2
Per Olof Larsson på gården Lögen i Lyse tvingas arbeta inomhus. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst.
Jordbruk

Bakslag för vårbrukande bönder

Det regninga vädret har ställt till det för bönderna. Efter den tidiga vårsådden kom bakslaget i vårvädret och många lantbrukare med vattenkänsliga jordar får räkna med lägre skördar i år.

– Det var ju många som sådde i början av april och där det är riktigt gynnsamt där kommer det upp skapligt men så fort det är lite sämre förhållanden och lerigt så är det ju väldigt ojämn uppkomst, säger Per Olof Larsson på gården Lögen i Lyse, och det betyder att man antingen får så om, och då blir det svårt skördemässigt eller också får man ju låta det vara och då blir det inget på de fläckarna där det inte kommit upp, tillägger han.

Tunga lerjordar slammar igen med för mycket regn berättar Erling Christensson som är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet och det har kommit mest regn i mellersta Bohuslän, Dalsland har klarat sig bättre.

De bönder som redan sått får alltså på många håll räkna med lägre skörd och mer ogräs för det trivs också i blött och kallt väder.

Och Per Olof Larsson som sår 60 hektar har inte kunnat komma ut på åkern ännu och är inte så glad över att det fortsätter regna

– Det är klart jag är bekymrad men samtidigt så kan jag inte göra så mycket åt det. Så länge har jag hållt på och jag har försökt köra ut lite för tidigt men det är ju helt meningslöst så vi får ju gilla läget, säger Per Olof Larsson som inte vill ge någon riktig prognos för årets skörd ännu.

– Det är klart att det blir inget rekordår efter en sådan här början men det kompenserar sig ofta så vi får nog hålla det öppet och svara på det framåt hösten, säger Per Olof Larsson på gården Lögen i Lyse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".