Skolbänkar i ett klassrum . Arkivfoto. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Vänersborg

Föräldrarna slåss för flera skolor

På måndag tar Barn och ungdomsnämnden i Vänersborg beslut om flera skolor ska läggas ner i kommunen eller om de flesta ska få vara kvar. Och föräldrar hoppas att politikerna har lyssnat på dem.

Helen Hult som har barn som går i Dalboskolan hoppas att politikerna tagit intryck av föräldraföreningarnas argument.

– Det känns ju som en del har vaknat i alla fal, de har ju fått information, en annan vinkel ifrån oss som de inte hade tänktpå tror jag, säger Helen Hult som är sekreterare i föräldraföreningen på Dalboskolan i Frändefors.

Ulrika Holmqvist som är ordförande i Dalboskolans föräldraförening och är mindre säker.

– Det är ju två sidor, en tycker vi ska ha kvar dem och en säger att allt ska bestämmas på måndag så jag vet faktiskt inte, säger Ulrika Holmqvist.

För Dalboskolan får politikerna ta ställning till två alternativ - skolan blir kvar eller eller bara blir kvar i ytterligare tre år.

Två andra skolor i den här kommundelen , Skerruds och Brålanda, hotar nedläggning.

Föräldraföreningarna i bygden har därför gått samman i kampen om sina skolor och bjöd i går in politikerna till ett mycket välbesökt möte för att ge politikerna alternativ till nedläggning.

Vänersborgs kommun borde kunna lägga ner mer pengar på skolan för jämfört med många andra kommuner är Vänersborg snål när det gäller skolan tycker föräldrarna och dessutom har många, liksom Ulrika Holmqvist valt att ha sina barn i en mindre skola.

– Själv är jag från Trollhättan och gick mitt i smeten i en stor skola så jag kände det att det var en trygghet för barnen med en mindre skola för det blir inte det tuffa utan en lugnare miljö, säger Ulrika Holmqvist.

Och satsningar på skolan betalar sig i slutändan menar Helen Hult.

– De måste lära sig att prioritera skolan först för har vi en väl fungerande skola så får vi mycket av det andra på köpet, säger Helen Hult till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista