Samverkande vård är "suverän" tycker sköterskor

1:50 min

Systemet med den samverkande sjukvården, där den som blir sjuk kan få hjälp hemma istället för att åka till akuten, ska medverka till att minska trycket på akutmottagningen. En första rapport från Strömstad och Tanum visar att det blev i genomsnitt tolv uppdrag i månaden.

Kvällspatrullen som utgår från Hedegården i Tanumshede har kvällen fulltecknad av kommunens egna patienter. I projektet med den samverkande sjukvården ska dom också kunna vara beredda att åka hem och hjälpa folk som annars skulle behövt åka till akuten. De blir ofta kontaktade via sjukvårdsupplysningen 1177. Ambulanserna ska också kunna hjälpa till med akuta insatser eller, om det behövs, transportera patienterna till sjukhus.

– Det är ju mest kväll och helg när inte vårdcentralen är öppen, för det är ju mest sånt som kan gå via vårdcentralen annars, säger Lisa Johansson, en av sjuksköterskorna som arbetar i projektet.

– Det är ju onödigt att åka in till NÄL för att man kanske är orolig för blodtrycket eller något sår som behöver sys, det har varit såna grejer.

Det här samarbetet har varit igång i Strömstad och Tanum i nästan exakt två år, och nu utvidgas det till fler kommuner i Bohuslän och Dalsland. Pamela Standler, som också jobbar i teamet den här kvällen, tycker det känns bra att kunna göra de här insatserna:

– Jag kan tycka att hela det här konceptet är en jättebra tanke. Vi kan erbjuda våra vårdtagare i kommunen en suverän vård- Sen kan jag känna att skulle det bli väldigt mycket så blir det en belastning på personalen, säger hon.

Lisa och Pamela tror inte att kommuninånarna känner till att den här hjälpen finns att få . Det tror inte heller Hans Svensson, verksamhetschef på akuten i NU-sjukvården

-Inte i den omfattningen som det kommer att göra. I dagsläget har vi varit lokalt i Strömstad Tanum och nu går vi igenom Fyrbodal, så jag tror att allmänheten i Fyrbodal inte känner till det, men man kommer att göra det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista